هارد دیسک از جمله اجزای بسیار پرکاربرد کامپیوتر و یا لپ تاپ است که خرابی آن میتواند مشکلات مختلفی را بوجود آورد. زمانی که قطعهای در کامپیوتر خراب شده و یا نرم افزاری به طور صحیح، عملکرد خود را اجرا نکند، پیام های خطایی نمایش داده میشود. این نمایش خطا یا پیغام نگرانکننده از سوی برنامههای نظارتی و عیبیابی در بخش اطلاعات .S.M.A.R.T، ارسال میشود. .S.M.A.R.T سیستمی نرم افزاری در سطح Firmware هارددیسک میباشد که قابلیت پیشبینی خرابی های احتمالی پیشآمده در هارد را داراست.
البته اطلاعات ارائه شده از .S.M.A.R.T بسیار گسترده است و تمامی آنها خطرناک نیستند. لازم به ذکر است که اطلاعات .S.M.A.R.T در همه hard diskها یکسان نمیباشد. ضمن آنکه تعداد پارامترهای آن در هاردهای مختلف، متفاوت بوده و میتواند کارکردهای مختلفی داشته باشند. در میان اطلاعات ارائه شده 5 مورد وجود دارند که میبایست همیشه جدی گرفته شوند. چراکه آنها بیانگر امکان خراب شدن هارد دیسک هستند.
متقابلا در هنگام مشاهده این پیغام ها باید نسبت به تعمیر هارد دیسک خود اقدام نمایید. لازم به ذکر است که جهت خواندن و بررسی 5 موردی که در ادامه به آنها میپردازیم، میبایست از برنامه های ارائه شده توسط خود سازنده یا برنامه های مستقل نظیر CrystalDiskInfo استفاده نمایید. در ادامه به معرفی و بررسی این 5 مورد میپردازیم:
فهرست مطالب
1.پیام Reallocated Sector Count در خرابی هارد دیسک
Reallocated Sector Count به معنای تعداد سکتورهای جابجا شده در هارد است سمت آن پیام هشدار برای شما ارسال میشود، باید آنرا بسیار جدی گرفت. در غیر این صورت تعداد سکتورهای جابجا شده از صفر عبور میکنند و در آخر شانس خرابی و از دست رفتن اطلاعات بیشتر میگردد. جابجایی سکتورهای معیوب Reallocating موجب میشوند تا به رغم وجود سکتورهای معیوب بتوان از hard disk استفاده کرد. لازم به ذکر است که خرابی یک یا چند سکتور در هارد به خودی خود، لزوماً نگرانکننده نیست. اما زنگ خطری است که بیتوجهی به آن سبب از دست رفتن اطلاعات و حذف شدن آنها میگردد.
2.Reported Uncorrectable Errors
از دیگر پیام های هشدار دهندهای که باعث تشخیص زود هنگام خرابی هارد دیسک میشود، Reported Uncorrectable Errors است. این عنوان بیانگر تعداد خطاهای غیر قابل اصلاحی که در خواندن اطلاعات رخ داده میباشد. مقدار عادی این بخش «صفر» است اما زمانی خطایی رخ دهد، مقدار هشداردهنده، مقدار غیرصفر میشود. گزارش شدن وجود خطاهای غیر قابل اصلاح، به معنای وجود مشکلی جدی در سطح هارد دیسک است که باید نسبت به تعمیر آن اقدام نمود.
بیتوجهی به خطاهای رخ داده و هشدارهای اعلام شده در این بخش باعث از دست رفتن اطلاعات ذخیره شده میشود. توصیه میشود به محض افزایش مقدار Reported Uncorrectable Errors یک نسخه پشتیبان از اطلاعات هارد دیسک خود تهیه کرده و جهت تعویض بخش معیوب اقدام نمایید.
3.هشدار Command Timeout در خراب شدن هارد دیسک
Command Timeout بیانگر تعداد فرمان های خواندن-نوشتن ناتمام میباشد. زمانی که از این بخش هشداری اعلام شود، قضیه بسیار جدی بوده و باید نسبت به رفع خرابی ایجاد شده حتما اقدام کرد. در نتیجه اکیداً توصیه میشود هشدارهای انجام شده از سوی این بخش را جدی بگیرید. مقدار عادی این بخش همانند بخش قبلی است اما اهمیت هشدارهای آن بسیار بالاتر است. مقدار هشداردهنده برای این بخش، مقدار غیرصفر است.
در صورتی که با تعویض کابل رابط همچنان این مقدار هشدار افزایش یافت، حتما نسبت به تعمیر خرابی هارد دیسک اقدام نمایید.
4.Current Pending Sector Count
از دیگر موارد مطلع شدن از خرابی زود هنگام هارد دیسک، توجه به مقدارِ نمایش داده شده از سوی Current Pending Sector Count است. مقدارِ به نمایش درآمده شده از سوی این بخش، بیانگر تعداد سکتورهای موجود در صف جابجایی میباشد. به بیان دیگر Current Pending Sector Count نشان دهنده سکتورهایی است که جهت جابجایی به سکتورهای سالم در صف قرار گرفته اند. عبور این مقدار از صفر به معنای وجود سکتور معیوب در هارد است.
5.Offline Uncorrectable
این مورد با نام های Uncorrectable Sector Count و Off-Line Scan Uncorrectable Sector Count نیز شناخته میشود و بیانگر تعداد خطاهای رخ داده در نوشتن-خواندن اطلاعات در یک سکتور است. بیشتر شدن این مقدار از صفر به معنای وجود خرابی و عیب جدی در سطح دیسک (پلاترها) و یا دیگر اجزای متحرک هارد دیسک است. بی توجهی به این بخش میتواند مشکلات جدی را برای کامپیوتر و یا لپ تاپ شما بوجود آورد و فرایند تعمیر آن بیشتر طول بکشد.
(نکته: مقدار عادی این بخش «صفر» است و اهمیت هشدارهای ارائه شده از سوی این بخش بسیار بالا است. مقدار هشداردهنده برای این بخش، مقدار غیرصفر است).
نکته:
نشانه های خرابی هارد دیسک
علاوه بر موارد مذکور، علائم و نشانه های دیگری نیز وجود دارند که بواسطه آنها میتوان به طور زودهنگام متوجه خرابی هارد دیسک شد. در صورت برخورد با هر کدام از این موارد، سریعا با یک مجموعه متخصص تعمیر کامپیوتر تماس برقرا کنید. برخی از این موارد عبارتند از:
- صدای کلیک یا هر صدای ناهنجار دیگری
- داغ کردن غیر معمول
- افت سرعت شدید و ناگهانی
- خرابی فایل های ذخیره شده بدون دلیل مشخص
- هنگ کردن
- کرش کردن
- نمایش خطای صفحه آبی مرگ هنگام کار با فایل های ذخیره شده (برای اطلاعات بیشتر میتوانید به علت صفحه آبی مرگ کامپیوتر و لپ تاپ مراجعه کنید.)
- و …