آدرس اینترنتی یا همان آی پی آدرس ، یک آدرس منحصر به فرد است که یک دستگاه را در اینترنت شناسایی می کند. IP مخفف “Internet Protocol” است.
در اصل، آدرسهای IP شناسهای هستند که امکان ارسال اطلاعات بین دستگاههای موجود در شبکه را فراهم میکنند ، آنها حاوی اطلاعات مکان هستند و دستگاهها را برای برقراری ارتباط در دسترس قرار میدهند. اینترنت روشی برای تمایز بین رایانه ها، روترها و وب سایت های مختلف نیاز دارد. آدرس های IP راهی برای انجام این کار ارائه می دهند و بخش مهمی از نحوه کار اینترنت را تشکیل می دهند.
تمامی کامپیوترهای دنیا در شبکه اینترنت با کابل های زیرزمینی یا زیر آب و یا به صورت بی سیم با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند. اگر بخواهم فایلی را از اینترنت دانلود کنم یا یک صفحه وب را بارگیری کنم یا هرگونه فعالیتی مرتبط با اینترنت انجام دهم، کامپیوتر مورد نظر باید آدرسی داشته باشد تا رایانه های دیگر بتوانند آدرس آن را پیدا کنند و تا آن فایل یا صفحه وب خاصی را که درخواست میشود را ارائه دهد.
مثلاً اگر کسی می خواهد برای شما ایمیل بفرستد، باید آدرس خانه شما را داشته باشد.در رایانه شما نیز به آدرسی نیاز دارد تا رایانههای دیگر در اینترنت بتوانند بدون سردرگمی ارسال اطلاعات به رایانه شخص دیگری با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. و به همین دلیل است که هر کامپیوتر در این دنیا یک آدرس IP منحصر به فرد دارد. یا به عبارت دیگر، آدرس آی پی یک آدرس منحصر به فرد است که برای شناسایی رایانه ها در اینترنت استفاده می شود.
این آدرس فقط رشته ای از اعداد است که در قالب خاصی نوشته شده اند. به طور کلی در مجموعه ای از اعداد به عنوان مثال 192.155.12.1 بیان می شود. در اینجا هر عدد در مجموعه از محدوده 0 تا 255 است. یا می توان گفت که یک آدرس IP کامل از 0.0.0.0 تا 255.255.255.255 متغیر است. و این آدرس های IP توسط IANA (معروف به Internet Corporation For Internet Assigned Numbers Authority) اختصاص داده می شود.
انواع آدرس اینترنتی یا همان آی پی
ممکن است زمانی که از روشهای مختلف برای فهمیدن آدرس آی پی خود استفاده میکنید با آدرسهای IP مختلفی روبرو شوید، این مساله ممکن است کمی گیج کننده و متناقض به نظر برسد برای تشریح این اختلاف باید مفاهیم آی پی عمومی و خصوصی را بدانیم.
در صورتی که سیستم شما به صورت همزمان به یک شبکه محلی و هم شبکه جهانی اینترنت متصل باشد سیستم شما دو آی پی عمومی و خصوصی خواهد داشت که با هم متفاوت هستند.
هر سیستمی یک آدرس اینترنتی در شبکهی عمومی دارد و در صورتی که به شبکهی خصوصی نیز متصل باشد دارای یک آدرس آی پی خصوصی نیز میشود که توسط روتر یا مودم به آن نسبت داده میشود. برای پیدا کردن آدرس آی پی خصوصی در ویندوز میتوانید از cmd و برای پیدا کردن آدرس اینترنتی عمومی خود نیز به سایت WhatIsMyIP.com مراجعه کنید.
از آن جایی که تعداد دستگاههای مختلفی که در هر خانه به اینترنت وصل میشوند افزایش پیدا کرده است روتر یا مودم باید بتواند برای هر کدام از این دستگاهها آدرس آی پی جداگانه و یکتایی اختصاص دهد.
آدرس اینترنتی عمومی آدرسی است که توسط ISP یا شرکت ارائه دهندهی خدمات و سرویس اینترنتی شما برای شبکهی شما در نظر گرفته میشود.
آدرس IP عمومی امکان ارتباط دستگاههای خارج از شبکهی شما را با دستگاههای درون شبکهتان فراهم میکند.
انواع آدرسهای IP عمومی
آدرسهای آی پی عمومی میتوانند استاتیک ( ثابت ) و یا دینامیک ( متغیر ) باشند. هر کدام از اینها ویژگیهای خود را دارند و با هم متفاوت هستند. در ادامه به توضیح این مفاهیم میپردازیم :
آدرس آی پی استاتیک یا ثابت:
آی پی استاتیک دائمی و به صورت اختصاصی برای شما است و هرگز تغییر نمیکند. این آدرس ،ISP (شرکت ارائه دهنده خدمات اینترنتی) ، موقعیت دقیق جغرافیایی ( قاره، کشور، منطقه، شهر و … ) و …. که مرتبط به دستگاه مورد نظر است را دربرمیگیرد.
در صورتی که بخواهید IP ثابت داشته باشید باید به شرکت ارائه دهندهی خدمات اینترنتی یا ISP درخواست دهید. (این کار مستلزم پرداخت هزینههایی است.) البته ضرورتی ندارد که حتما IP ثابت داشته باشید. داشتن IP استاتیک یا ثابت بیشتر برای افرادی که کار میزبانی سرور انجام میدهند مهم و حیاتی است.
با داشتن یک آدرس IP ثابت، دستگاههای دیگر به سادگی میتوانند سیستم مورد نظر را پیدا کنند.
آدرس آی پی دینامیک یا متغیر:
برخلاف IP های استاتیک، آدرسهای اینترنتی دینامیک دائمی نیستند و با هر بار اتصال به اینترنت تغییر میکنند. IP های دینامیک میتوانند توسط ISP تهیه شوند. در این صورت لیستی از این IP ها وجود دارد که برای هر بار استفاده به صورت تصادفی به یک دستگاه نسبت داده میشوند. این کار برای شرکتهای ارائه دهنده خدمات اینترنتی نیز صرفهی اقتصادی دارد و مشتریان بیشتری برای آنها به ارمغان میآورد.
برای این کار هر وقت شما به اینترنت وصل شوید ISP یک IP دینامیک در اختیار شما قرار میدهد و هر زمان که اتصال شما به اینترنت قطع شود IP گفته شده دیگر در اختیار شما نیست و به سیستم دیگری اختصاص پیدا میکند. همان طور که گفتیم این کار باعث صرفه جویی در هزینه برای ISP ها میشود. همچنین در این حالت هک کردن سیستم شبکه نیز دشوارتر است که یک مزیت به شمار میآید.
همیشه سعی کنید آدرس IP خود را دور از دسترس دیگران نگه دارید و جایی آن را منتشر نکنید. زیرا ممکن است هکرها برای سرک کشیدن و هک کردن کامپیوتر شما از آنها استفاده کنند. اگرچه این اتفاق خیلی کم رخ میدهد و نادر است؛ اگرچه اول باید فایروالهای سرویسدهنده خدمات اینترنت عبور کنند تا به کامپیوتر شما برسند، اما بااینحال در سالهای اخیر بر روی سیستمعامل ویندوز بهصورت پیشفرض فایروال وجود دارد و همیشه فعال است. بههرحال هکرها همیشه راهی برای رخنه به کامپیوتر موردنظر پیدا میکنند؛ پس همیشه باید احتیاط کرد.