صفحه آبی مرگ کامپیوتر و یا لپ تاپ که اختصارا به آن Blue Screen of Death (BSOD) گفته میشود از جمله وقایعیست که ممکن است برای هر فردی که در حال کار کردن با این سیستم ها است اتفاق افتد. درواقع آبی شدن صفحه کامپیوتر نوعی هشدار و خطر است که بیانگر آن میباشد که جایی در سخت افزار سیستم شما، یک نقص مهم به وجود آمده است. البته ممکن است دلایل نرم افزاری هم داشته باشد. این اتفاق برای افرادی که بیشتر فعالیتشان با کامپیوتر و یا لپ تاپ است و محتواهای ارزشمندی را در آنها ذخیره کردهاند میتواند بسیار مهم و دردسر ساز باشد.
البته جای نگرانی نیست چراکه راهکارها و دلایلی وجود دارند که با برطرف کردن آنها، عملکرد دستگاه دوباره به حالت قبل بر میگردد. درصورتی که ارور صفحه آبی با انجام اقدامات مربوطه برطرف نشد، حتما آنرا به یک متخصص با تجربه و ماهر در زمینه تعمیرات کامپیوتر نشان دهید. سرویس کامپیوتر تهران با چندین سال سابقه حرفهای در زمینه خدمات کامپیوتر قادر به خدمت رسانی تمام وقت به شما عزیزان است.
کدهای صفحه آبی مرگ لپ تاپ
هشدار صفحه آبی یکی از ارورهای رایج در کامپیوتر و لپ تاپ میباشد. گاهی اوقات ممکن است که این صفحه با کدی ظاهر شود. این کدها شامل اعداد و حروف مختلفی میباشد که هر کدام به موضوع خواستی اشاره دارند. اگر ارور موردنظر با کد همراه باشد، کار شما برای تشخیص و تعیین علت از کار افتادن ویندوز خیلی راحتتر خواهد شد.
البته فهمیدن معنی کدهای صفحه مرگ ویندوز از اهمیت بسیار زیادی جهت عیبیابی سیستم و رفع مشکل آن دارد. اگر کدها به اشتباهی معنا شوند باعث بروز مشکلات دیگری میگردند. رایجترین کدهای BSOD عبارتند از:
- ۰x0000000A: ویندوز شما یا یک درایور راه انداز یکی از قطعات شما دچار مشکل شده است.
- ۰x0000000B: قطعهای که به صورت دستی به سیستم اضافه شده است پشتیبانی نمیشود.
- ۰x0000000C: حافظه رم بیش از ظرفیت پر شده است.
- ۰x0000000F: خطا در مورد سخت افزار نصب شده جدید و یا درایو آن رخ داده است.
- ۰x00000021: هارد یا سیستم عامل شما خراب شده است.
راهکارهای رفع صفحه مرگ کامپیوتر
همانطور که ابتدای متن اشاره کردیم، معمولا ارور صفحه آبی مرگ کامپیوتر و لپ تاپ به خاطر نقص و خرابی در سخت افزار سیستم است. درواقع این ارور نشان میدهد که یکی یا چند قطعه از قطعات داخلی دستگاه، آسیب دیدهاند و عملکرد درستی ندارند. از جمله این قطعات میتوان به خرابی هارد و رم اشاره کرد که یکی از دلایل اصلی نمایش BSOD در لپ تاپ های ویندوزی است.
البته این امکان نیز وجود دارد که نرم افزار کامپیوتر و یا لپ تاپ به مشکل خورده باشد. درواقع ممکن است فعالیت دستگاه بخاطر عواملی مانند خرابی منبع تغذیه، ویروسی شدن، به هم ریختن تنظیمات بایوس و معیوب بودن برنامه ها، افزایش بیش از حد دمای قطعات و … به مشکل خورده و با ارور صفحه آبی به شما هشدار دهد.
در ادامه به دلایل و راهکارهای لازم برای رفع صفحه مرگ میپردازیم. درصورتی که از امکان انجام آن معذور هستید تعمیرات کامپیوتر در محل تعمیر کامپیوتر در منزل به طور کاملاً تخصصی و حرفهای برای شما انجام میگیرد. از جمله دلایل و راهکارهای رفع ارور صفحه آبی به شرح زیر است:
تعمیر قطعات
باتوجه به آنکه بیشتر دلایل صفحه آبی مرگ کامپیوتر و یا لپ تاپ بخاطر مشکلات سخت افزاری است، پس بهترین راهکار تعمیر یا تعویض قطعات آسیب دیده میباشد. هر قطعه سخت افزاری یک کانال اختصاصی دارد که برای ارتباط با سایر بخش های دستگاه، از کانال درخواست وقفه یا IRQ استفاده میکند. برای بررسی وضعیت و عملکرد قطعات ابتدا لازم است Device Manager ویندوز را باز کنید. اگر در مقابل نام هریک از قطعات یک علامت تعجب زردرنگ وجود داشت، به معنای عدم درست کار کردن آن قطعه به هر دلیلی است.
برای رفع ارور صفحه آبی در کامپیوتر و لپ تاپ های ویندوزی، باید گزینه Properties سخت افزار مربوطه را انتخاب کرده تا یک IRQ برای آن تعریف گردد. اگر خرابی قطعه حاد نبود در صورت امکان آنرا تعمیر کنید در غیر اینصورت قطعه آسیب دیده را تعویض نمایید. درصورتی که تجربه و تخصص کافی برای تعمیر و تعویض قطعات ندارید حتما این فرایند را به یک متخصص کامپیوتر بسپارید.
تعمیر یا تعویض رم
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، خرابی رم و عدم عملکرد صحیح آن یکی از دلایل نمایش صفحه آبی مرگ در کامپیوتر و لپ تاپ است. برای رفع این مشکل باید رم را ترمیم کرده و یا تعویض نمایید. خرابی ماژول های نصب شده رم یا عدم وجود همخوانی و هماهنگی بین تراشه های آن میتواند سبب ظاهر شدن ارور صفحه آبی شود. البته در این شرایط، پیغام Fatal Error نیز صادر میگردد. اگر چنین پیغامی در نمایشگر دستگاه خود دیدید، حتما در اولین فرصت با یک تعمیرکار باتجربه و ماهر مشورت کرده و در صورت نیاز، رم سیستم خود را ترمیم یا تعویض نمایید.
تعمیر هارد دیسک در هنگام صفحه آبی مرگ کامپیوتر
یکی دیگر از دلایل ظهور صفحه آبی، وجود مشکل در هارد دیسک کامپیوتر یا لپ تاپ است. با تعمیر این قطعه میتوان از شر مشکل آبی شدن صفحه لپ تاپ خلاص شد. برای انجام این منظور ابتدا باید سوکت های هارد بررسی شده و در صورت نیاز، کاملا تمیز شوند. سپس با Defrag یا فرمت کردن harddisk، مشکلات این بخش رفع میگردد. در مواردی که شدت خرابی هارد بالا باشد نیز باید این قطعه را با نمونه جدید جایگزین کرد.
تنظیمات BIOS
به عنوان یک راه حل نرم افزاری، تنظیمات صحیح بایوس BIOS ممکن است ارور صفحه آبی مرگ کامپیوتر و یا لپ تاپ را برطرف نماید. محیط این نرم افزار در لپ تاپ های مختلف باتوجه به برند و مدل دستگاه متفاوت است و روش های متنوعی برای ورود به آن وجود دارد. عموما این کار با کمک کلیدهای میانبر انجام میشود.
اصلاح نرم افزارها
تا به اینجا مشکلات سخت افزاری که باعث نمایش صفحه آبی مرگ در کامپیوتر و یا لپ تاپ میشود را ذکر کردیم. حال اگر منشأ مشکل آبی شدن صفحه سخت افزاری نباشد، باید به فکر انجام یک سری اقدامات و اصلاحات نرم افزاری باشید. اگر نرم افزارهای زیادی روی لپ تاپ نصب کردهاید، بهتر است برنامه های غیر قابل استفاده و اضافی را حذف نمایید. درواقع تعداد زیاد برنامه ها گاهی به سیستم فشار آورده و موجب بروز مشکلاتی مثل کاهش سرعت، نمایش صفحه آبی و … میگردد. همچنین برای دانلود و نصب نرم افزارهایی که لازم دارید، تنها از وب سایت های معتبر و شناخته شده مراجعه کنید. در این صورت امنیت سیستم افزایش پیدا کرده و کمتر احتمال دارد که با صفحه آبی مرگ مواجه شوید.
جدا کردن حافظه ها و قطعات جانبی
از دیگر مواردی که باعث بروز صفحه آبی مرگ کامپیوتر یا لپ تاپ میشود، اتصال دستگاه به یک سخت افزار جدید (مانند کارت گرافیک یا دستگاه USB) است. در چنین حالتی که دستگاه ارور BSOD نشان میدهد ممکن است سیستم بخاطر دلایلی سعی در نصب درایور اشتباه داشته باشد. سازگار نبودن سخت افزار با نسخه ویندوز لپتاپ یا کامپیوتر و یا خراب بودن سخت افزار از دیگر دلایل این مشکل است. مسلماً برای برطرف کردن صفحه مرگ، ابتدا باید سخت افزاری که به دستگاه وصل کردهاید را جدا نموده و آنرا به یک متخصص نشان دهید. تعمیر کامپیوتر در محل به طور کاملاً تخصصی توسط سرویس کامپیوتر تهران انجام میشود.
وجود ویروس در ویندوز
ویروسی شدن دستگاه یکی از عوامل اصلی در بروز مشکلات مختلف از جمله صفحه مرگ است. خصوصاً ویروس هایی که از طریق بوت، دستگاه را آلوده میکنند، باعث بروز ارور صفحه آبی کامپیوتر و یا لپ تاپ میشوند. برای از بین بردن این گونه ویروس ها و کافیست یک آنتی ویروس خوب نصب کنید و یا آنتی ویروس خود را آپدیت نمایید.
راه اندازی مجدد در حالت امن یا Safe mode
در برخی موارد، ارور مرگ صفحه آب انقدر شدید است که به شما اجازه دسترسی و ورود به ویندوز را نمیدهد و ویندوز در فرآیند بوت، مجددا ریستارت میشود. برای حل این مشکل، پیش از آنکه ویندوز مجدداً ریستارت شود، باید کامپیوتر یا لپ تاپ را با حالت safe mode بالا آورده و به وسیله Safe mode صفحه مرگ ویندوز را عیب یابی کنید. جهت اجرای حالت ایمن، مراحل زیر را طی کنید:
- استارت منو را بزنید و به قسمت ریستارت ویندوز بروید.
- دکمه Shift را نگه دارید و روی ریستارت ویندوز کلیک کنید.
- سپس در صفحه نمایان شده گزینه Advanced options را بزنید.
- حالا جهت رجوع به حالت سیف مود ویندوز گزینه Start-Up settings را بزنید و سپس ریستارت کنید.
- بعد از ریستارت شدن، صفحه زیر نمایان میشود و می توانید از 3 گزینه مشخص شده یکی را با گزینه های F4,F5,F6 انتخاب کنید.
حذف فایل های موقت در صفحه آبی
فایل های موقت یا temp files گاهی موجب نمایش صفحه Bsod یا همان صفحه مرگ لپ تاپ و یا کامپیوتر میشوند. در نتیجه برای رفع این ارور باید فایل های مذکور را حذف کنید. برای پاک کردن فایل های موقت کافیست که:
- به قسمت Settings ویندوز مراجعه کنید. (از کلیدهای ترکیبی WINDOWS+I استفاده کنید.)
- روی قسمت System کلیک کنید.
- از بخش سمت چپ صفحه گزینه Storage را انتخاب کنید.
- سپس روی گزینه Free up Space now کلیک کنید.
- پنجره ای مشابه تصویر زیر نمایش داده میشود.
- گزینه Temporary Windows installation files را در فعال قرار دهید.
- در نهایت روی Remove Files کلیک کنید.
اضافه کردن فن
در برخی مواقع به علت داغ کردن اجزای داخلی ممکن است ارور صفحه مرگ در ویندوز نمایش داده شود. میتوانید با اضافه کردن فن و خنک کردن سیستم این مشکل را حل کنید. تعمیر لپ تاپ در محل خدمتی برای همه افراد است که توسط سرویس کامپیوتر تهران برای مشتریان عزیز خود انجام میگیرد.
سایر روش های رفع مشکل آبی شدن صفحه ویندوز
تا به اینجا دلایل و ترفندهایی را گفتیم که با انجام آنها در 90 درصد مواقع ارور صفحه مرگ برطرف میشود. اما اگر این روش ها مشکل شما را رفع نکردند می توانید موارد زیر را نیز بررسی نمایید:
- آپدیت ویندوز و درایور ها: گاهی در اثر بروز مشکلاتی در درایورهای ویندوز، ارور BSOD بر روی صفحه نمایش لپ تاپ یا کامپیوتر ظاهر میشود. با آپدیت کردن درایور ها این مشکلات رفع خواهند شد.
- بازگردانی ویندوز به آخرین آپدیت قبل از پیش آمدن مشکل: این دلیل از جمله علل های نادر است اما با اینحال ممکن است رخ دهد. درواقع گاهی آپدیت کردن برنامه ها و ویندوز ممکن است باعث بدتر شدن ویندوز شده و ارور BSOD ظاهر شود. برای برطرف کردن مشکل کافیست ویندوز یا برنامهای که آپدیت کردهاید را به ورژن قبل بازگردانی کنید.
- ریست کردن یا نصب دوباره ویندوز: اگر با وجود تمام کارهای بالا مشکل صفحه آبی در ویندوز شما حل نشد سعی کنید ویندوز را ریست کنید یا کلا ویندوز را دوباره نصب کنید. نصب ویندوز در محل به طور کامل توسط سرویس کامپیوتر تهران انجام میشود.