داغ شدن لپ تاپ یکی از شرایط چندان نا خوشایندی است که در پی عوامل مختلفی بروز میکند.البته گرم شدن اجزای داخلی و حتی قاب بیرونی لپ تاپ تا یک دمای خاصی طبیعی است. به دلیل جریان برق، این اتفاق برای همهی دستگاه های الکترونیکی رخ میدهد. اما زمانی که این دما از حد خودش پیشی بگیرد، اصلا طبیعی نبوده و باید جویای علت شد. شعله ور شدن و یا صداهای عجیب، هر دو نشان دهنده داغ شدن لپتاپ است.
با توجه به آنکه بیش از یک نسل لپ تاپ در دنیا وجود دارد، نمیتوان به طور دقیق بیان کرد که دمای هر مدل لپتاپ چه درجهاست. اما به طور کلی اگر دمای CPU لپ تاپ به 80 درجه سانتیگراد برسد، نشان از وجود مشکل در دفع گرما است. در بسیاری از لپ تاپ ها زمانی که دمای CPU به حد مشخصی (بیش از 80 درجه) برسد، دستگاه بدون اعلام هیچگونه هشداری، به طور خودکار خاموش میشود. این نوع خاموش شدن بیانگر دمای بالا و دفع نشدن گرما است.
فهرست مطالب
نشانه های داغ شدن لپ تاپ
یکی از معضلاتی که ممکن است هر فردی با آن روبرو شود، داغ شدن لپ تاپ است. در گذشته به دلیل آنکه ظاهر لپتاپ ها قطورتر بودند، مشکل گرم شدن بیش از حد این سیستم ها راحتتر برطرف میشود. اما در حال حاضر با باریک و مدرنتر شدن لپ تاپ ها، دشوارتر میتوان این مشکل را برطرف کرد. البته اجزای داخلی لپ تاپها میتوانند در دمای های بالاتری کار کنند.
به طور کلی لپ تاپ های امروزی بیشتر از سیستم های قدیمی گرمتر میشود اما این گرما به معنای داغ کردن آن نیست. زمانی که لپتاپ شما در هنگام بازی کردن نشانه های زیر را بروز داد بدین معناست که سیستم تان بیش از حد گرم شده است. این نشانه ها عبارتند از:
- داغ کردن بدنه لپ تاپ که نمیتوانید بیش از چند ثانیه آن را لمس کنید.
- چرخش دائمی فن با حداکثر سرعت و تولید صداهای غیرعادی هنگام دمای زیاد لپ تاپ
- کار نکردن فن حتی حین استفاده سنگین از لپ تاپ
- خاموش شدن ناگهانی لپتاپ بدون نمایش هرگونه پیغام هشدار قبلی
- بروز خطا و صفحه آبی مرگ حین استفاده سنگین (برای اطلاع بیشتر از این موضوع میتوانید به مطلب علت صفحه آبی مرگ کامپیوتر و لپ تاپ مراجعه کنید.)
- کُند شدن لپ تاپ بدون علت مشخص
- هنگ کردن و فریز شدن صفحه که نشانگر ماوس هم جابجا نمیشود
البته برخی از موارد مذکور ممکن است ارتباطی با علت داغ کردن لپ تاپ نداشته باشد. از این رو به شما میگوییم که چگونه مطمئن شوید مشکل از گرما است.
بررسی دمای لپ تاپ
در صورت مشاهده موارد مذکور در لپتاپتان برای آنکه مطمئن شوید آیا واقعاً سیستم بیش از حد گرم یا داغ شده است یا خیر، باید دمای لپتاپ را بررسی کنید. ترفندهای مختلفی جهت بررسی دمای لپ تاپ وجود دارد اما سادهترین آنها استفاده از نرم افزارهایی نظیر CoreTemp ،HWiNFO و HWMONITOR برای فهمیدن میزان داغ شدن لپ تاپ است. این نرم افزارها، دمای اجزای داخلی لپتاپ نظیر پردازنده، گرافیک و هارددیسک را به شما نشان میدهند و میتوانید به غیر عادی بودن دما و گرمای بیش از حد سیستم پی ببرید.
دمای نرمال لپ تاپ
انواع مدل ها و نسل های مختلفی برای لپتاپ وجود دارد که هرکدام دمای نرمال و غیر نرمال متفاوتی دارند. به طور کلی اگر دمای CPU لپتاپ به 80 درجه سانتیگراد برسد، نشان از وجود مشکل در دفع گرما و احتمالاً داغ شدن لپ تاپ است.
لازم به ذکر است که دمای CPU در بیشتر لپ تاپ ها یک آستانۀ مشخصی دارد (معمولاً 80 تا 100 درجه سانتیگراد). درصورتی که دمای CPU به این آستانه برسد، لپ تاپ به طور خودکار و بدون نمایش هیچ گونه پیغام هشداری خاموش میشود. از این رو خاموش شدن ناگهانی لپ تاپ میتواند ریشه در داغ کردن لپ تاپ و دفع نشدن گرما داشته باشد.
دلایل و راهکارهای گرمای بیش از حد لپ تاپ به شرح زیر است:
1.داغ شدن لپ تاپ در اثر عدم تهویه مناسب
مجاری رد و بدل شدن هوا، در زیر لپ تاپ قرار دارد. با تبادل هوا از طریق این مجاری ها، به نوعی دستگاه نفس میکشد. هرگونه مانع و گرفتگی در این مجاری باعث داغ شدن بیش از حد لپ تاپ خواهد شد.
بر همین اساس توصیه میشود لپ تاپ را روی فرش، موکت یا پتو قرار ندهید چراکه باعث مسدود شدن این مجاری ها شده و تهویه آنرا مختل میکند. علاوه بر آن، کرک ها و پرزهای فرش یا پتو به همراه گرد و خاکی که وارد دستگاه میشوند به مرور زمان با ایجاد اختلال در کار فن ها یا پوشاندن سطح قطعات داخلی باعث داغ شدن دستگاه میشوند.
راه حل:
- همیشه لپ تاپ خود را بر روی سطوح صاف و سخت قرار دهید.
- میتوانید از کول پدهای مجهز به فن استفاده کنید.
- چند سانتیمتر فاصله گرفتن لپ تاپ از سطح نیز میتواند سودمند باشد.
2.خرابی قطعات داخلی مانند فن و باتری
امروزه شرکت های تولید کننده لپ تاپ، این دستگاه ها را به گونهای میسازند که هر لپ تاپ تنها برای فعالیت خاصی اختصاصی شده باشد. لپ تاپ هایی که دارای کاربردهای گرافیکی و محاسباتی سنگینی هستند معمولا دارای CPU و GPU های قدرتمندی میباشند. همچنین در داخل آنها، فن های خنک کنندهای تعبیه شده تا حرارت را از درون لپ تاپ به خارج آن هدایت کنند.
خراب شدن فن به دلیل ضربه، استهلاک و یا کاهش کارایی آن میتواند داغ شدن لپ تاپ را در پی داشته باشد. در صورتی که صدای چرخش فن به خوبی شنیده میشود اما حجم هوای خروجی از لپ تاپ بسیار کم است، شانس گرفتگی آن وجود دارد.
راه حل:
- از هوای فشرده برای تمیز کردن مجرای هوا استفاده نمایید. برای این منظور میتوانید از بلوور (دمنده) و کمپرسور هوای فشرده مورد استفاده برای تمیز کردن اتومبیل استفاده کنید.
- در صورتی که این توانایی را در خودتان میبینید، میتوانید لپ تاپ قدیمی خود را باز و تمیز کنید. البته دقت داشته باشید که در مدت پوشش گارانتی نباید این کار را بکنید. در غیر این صورت با تماس با سرویس کامپیوتر تهران، از خدمات تعمیر کامپیوتر در محل استفاده کنید.
هشدار: هرگز از سشوار، جاروبرقی و اسپریهای شیمیایی برای تمیز کردن لپ تاپ استفاده نکنید.
همچنین خراب شدن باتری نیز در داغ شدن لپتاپ بسیار تاثیر گذار است. به طوری که در برخی موارد مشاهده شده که خراب شدن این قطعه باعث آتشسوزی لپتاپ شده است. علاوه بر این، کاهش شارژ دهی باتری و افت ولتاژ آن نیز باعث کاهش سرعت فن و توانایی تهویه دستگاه میشود.
3.نصب نبودن درایو یا استفاده از درایو قدیمی
نصب نبودن درایور مناسب و عدم بروز بودن آن میتواند باعث درگیری بیش از حد CPU یا GPU شود. در این حالت، این قطعات با حداکثر توان خود یا در حالت غیر بهینه کار میکنند که خود باعث بالا رفتن دما، مصرف بیش از حد باتری و کاهش عمر دستگاه شود. البته گاهی درایورهای جدید خود میتوانند علت افزایش دما باشند، در این صورت به نسخه قبلی آن بازگردید.
راه حل: همواره بروزترین نسخه از درایور اجزای لپ تاپ را از وب سایت سازنده دریافت و نصب کنید. هرگز از درایورهای غیر اختصاصی و قدیمی استفاده نکنید.
4.داغ شدن بیش از حد لپ تاپ به دلیل وجود ویروس
ویروس ها و انواع بدافزارها، شایعترین دلیل داغ شدن لپ تاپ ها هستند.این عوامل به طور غیر مجاز از منابع محاسباتی دستگاه استفاده کرده و باعث داغ شدن بیش از حد آن میشود. برخی ویروس ها بگونهای طراحی شدهاند که با درگیر کردن بیش از حد قطعات سخت افزاری باعث خراب شدن دستگاه شوند. این نوع ویروس ها برای اهداف مختلفی طراحی شدهاند که از جمله میتوان به حمله به سرور ها اشاره کرد.
امروزه با داغ شدن اخبار ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین، بد افزارهایی طراحی شدهاند که با استفاده از منابع داخلی سیستم شما اقدام به استخراج این ارزها میکنند. این موضوع نیز فشار بسیار زیادی به دستگاه وارد می کند و باعث داغ شدن لپ تاپ میشود.
راه حل:
- از فلش مموری آلوده و شبکه های وای فای ناشناس استفاده نکنید.
- با نصب یک آنتیویروس قوی و به روز لپ تاپ خود را اسکن کنید.
5.داغ شدن لپ تاپ در اثر استفاده از نرم افزارها و بازی های سنگین
لپ تاپ های قدرتمندی که کارت گرافیک و CPU بالایی دارند، این امکان را به شما میدهند که از چند نرم افزار گرافیکی سنگین به طور همزمان استفاده کنید و یا بازی های گرافیکی را اجرا نمایید. با این حال، اکثر لپ تاپ ها، خصوصا لپ تاپ های اقتصادی یا دانشجویی قدرت کافی برای انجام چنین کارهایی را ندارند. درصورتی که لپ تاپ شما معمولی باشد، اجرای نرم افزار های سه بعدی و انجام بازی های سنگین، علاوه بر کاهش عمر دستگاه و بروز خرابی در قسمت های مختلف آن، باعث داغ شدن بیش از حد لپ تاپ نیز میشود. گاهی اوقات حتی آنتی ویروس های سنگین نیز می توانند با درگیر کردن همیشگی CPU باعث ایجاد گرمای اضافه شوند.
راه حل:
- باتوجه به قدرت لپ تاپتان، برنامه نصب و اجرا کنید.
- از نصب برنامه های سنگین و پرحجم جلوگیری کنید.
- همواره از آنتی ویروسهای سبک و کم حجم بر روی لپ تاپ استفاده کنید.
6.استفاده همزمان از همه پورت های لپ تاپ
وصل کردن هر چیز اضافهای به پورت های لپ تاپ میتواند باعث درگیر کردن بیش از حد سیستم و ایجاد گرمای اضافه درون دستگاه شود. پر بودن پورت ها بخش مهمی از انرژی و توان محاسباتی دستگاه را به خود اختصاص میدهد. حتی زمانی که چیزی را به لپ تاپ وصل میکنید حتما متوجه تندتر شدن سرعت فن و بروز صداهای مختلفی از دستگاه شدهاید. به خاطر همین موضوع ممکن است حتی در هنگام انجام کارهای ساده با لپ تاپ خود شاهد داغ شدن آن باشید.
راه حل: از اتصال بیجهت فلش ها، کابل HDMI، هاردهای اکسترنال یا حتی کابل شارژ به لپ تاپ جلوگیری کنید.
درصورتی که با هیچکدام از راه حل های مذکور، مشکل گرمای بیش از حد لپ تاپ تان برطرف نشد، سریعاً با ما تماس بگیرید تا بدون آنکه مجبور باشید لپتاپتان را برای تعمیر به جاهای مختلف حمل نمایید، تعمیرات کامپیوتر در محل تعمیر کامپیوتر در منزل را به طور حرفهای و بسیار آسودهتر برای شما انجام خواهیم داد.