سلامت هارد تاثیر مستقیمی بر کرد لپ تاپ و کامپیوتر دارد. اگر این سخت افزار به درستی نگهداری شود مسلماً طول عمر بیشتری نیز خواهد داشت. همانطور که میدانید، هارد محل ذخیره کردن اطلاعات و دیتاهای داخل سیستم است. خرابی این قسمت میتواند خسارت های جبران ناپذیری زیادی به فرد وارد نماید. همهی انواع مدل های هارد اینترنال و اکسترنال، عمر مشخصی داشته و پس از پایان این مدت زمان، به مرور فرسوده میشوند.
اما با بکارگیری چند راهکار ساده میتوانید طول عمر این اجزا را بیشتر کرده در مدت زمان بیشتری از آنها استفاده نمایید. در ادامه به معرفی این راهکارها و نحوه عملکرد آنها میپردازیم.
فهرست مطالب
1. استفاده از چک دیسک برای سلامت هارد
از جمله بهترین روش ها برای ارتقا و بیشتر کردن سلامت هارد، استفاده از CHKDSK در ویندوز است. این فرایند نوعی اسکن معمولی محسوب میشود اما با این حال بسیاری از خطاهای هارد را برطرف کرده و از این طریق، عمر آن را افزایش میدهد. برای اجرای اسکن CHKDSK ابتدا پنجره Windows را باز کرده و Command Prompt را تایپ کنید.
سپس روی گزینه Command Prompt راست کلیک کرده و Run as administrator را انتخاب کنید. در گام بعدی chkdsk X: /r /f را تایپ کرده و حرف X را با حرف هارد دیسک خود جایگزین کنید و در آخر کلید Enter را فشار دهید. با اجرای این مراحل، عملیات اسکن هارد آغاز گشته و پس از پایان آن، گزارش تحلیل chkdsk برای شما نمایش داده میشود.
2. Defragmentation کردن هارد
Defragmentation یا یکپارچه سازی، راهکار دیگری برای افزایش و بهبود سلامت هارد میباشد. این فرایند خصوصاً زمانی موثر است که هارد داغ شده و عملکرد آن در سیستم کند شده است. بطوری که میتواند بسیاری از مشکلات این قطعه را برطرف کرده و عمر مفید آن را نیز افزایش دهد. برای یکپارچه سازی هارد دیسک، استارت ویندوز را فشار داده و در قسمت سرچ آن عبارت Defragment را تایپ کنید.
سپس روی Defragment and Optimize Drives کلیک کرده و ضمن کلیک راست کردن روی حجم درایو، به برگه Properties>Tools بروید و روی گزینه Optimize کلیک کنید. پس از آنکه هارد دیسک موردنظر خود را انتخاب کردید، روی گزینه Analyze کلیک کنید. بر اساس آمار نمایش داده شده از این آنالیز، اگر دیسک بیش از 20٪ یا بیشتر ایراد دارد، روی بهینه سازی کلیک کنید و منتظر بمانید تا عملیات یکپارچه سازی به پایان برسد.
3. جلوگیری از ضربه خوردن
به طور کلی قطعات سخت افزاری و الکترونیکی چه در لپتاپ و کامپیوتر چه در هر دستگاه دیگری، بسیار حساس هستند. به طوری که وارد شدن ضربه به آنها میتواند به طور کلی عملکردشان را مختل سازد. یکی از عوامل تاثیر گذار در سلامت هارد نیز جلوگیری از وارد شدن ضربه به آن است.
این مسئله به خصوص در هاردهای قدیمی اهمیت بسیار زیادی دارد. به علت نزدیک بودن هد به پلاتر و همچنین سرعت بالای حرکت این قطعات، تکان خوردن شدید و یا حتی آرام هارد باعث آسیب دیدگی این سخت افزار میشود. در نتیجه کاملاً توصیه میکنیم تمام تلاش خود را برای ضربه نخوردن هارد بکار بگیرید.
4. خنک نگه داشتن و مراقبت در برابر رطوبت
گرمای بیش از حد باعث از بین بردن قطعات الکترونیکی موجود در برد دستگاه میشود. بر همین اساس خنک نگه داشتن سخت افزارهایی مانند هارد دیک، تاثیر بسزایی در افزایش سلامت آنها دارد. روی هاردها و در سمتی که برد قرار دارد 4 پیچ تعبیه شده است که جهت نصب فن از آنها استفاده میشود. شما میتوانید یک فن مخصوص روی hard خود نصب کنید و با این کار هم آنرا خنک نگه داشته و هم به افزایش سلامتی آن کمک کنید. دقت داشته باشید نفوذ هرگونه رطوبت و آب به اجزای الکترونیکی میتواند باعث سوختن آن قطعه، از کار افتادن آن و بوجود آمدن مشکلات مختلف دیگری شود.
5. افزایش سلامت هارد با پارتیشن بندی
اگر می خواهید عمر مفید هارد لپ تاپ و یا کامپیوتر خود را افزایش دهید، از پارتیشن بندی حتماً استفاده کنید. کارشناسان بازیابی اطلاعات همواره به کاربران توصیه میکنند که تعداد پارتیشن ها کم باشد و مقوله Primary و Logical در این کار رعایت شود. به عبارت دقیق تر، درایو سیستم عامل باید به صورت Primary و باقی درایوها به صورت Logical تعریف گردند. هر چه تعداد پارتیشن های هارد دیسک کمتر باشد، عمر و سلامت این قطعه بیشتر خواهد شد.
6. استفاده از منبع تغذیه مناسب
در تمامی دستگاه های الکتریکی و الکترونیکی، منبع تغذیه نامناسب و غیر استاندارد میتواند آسیب های جدی و بعضاً جبران ناپذیری به دستگاه وارد کند. در رابطه با هارد نیز همین موضوع وجود دارد. نوسانات برق به شدت روی هارد تاثیر گذاشته و ممکن است به طور کلی باعث از کار افتادن این قطعه شود. به همین دلیل ضروری است که برای افزایش سلامت هارد، از یک منبع تغذیه مطمئن و استاندارد برای لپ تاپ یا کامپیوتر خود استفاده کنید.