نصب مادربرد باید با دقت و تمرکز کافی صورت گیرد. بُردِ مادر، مادربرد Motherboard و یا برد اصلی تخته مداری الکتریکی است که بخشهای گوناگون رایانه مانند واحد پردازنده مرکزی، حافظه دسترسی اتفاقی(RAM) و … بر روی آن سوار میشوند. همچنین قطعات بسیار کاربردی و مهم دیجیتالی نظیر بایوس (BIOS) در آن قرار گرفتهاند. این قطعه ارتباط بین سایر قطعات سخت افزاری از جمله RAM(حافظه موقتی)، CPU(پردازنده)، HDD(هارد دیسک)، GPU(کارت گرافیک) و… را مهیا میکند. این ارتباط از طریق مدارهایی که از نظر باریکی به موی سر انسان شبیه هستند برقرار میشود.
مادربرد مهمترین قطعه هر کامپیوتر محسوب میشود و کوچکترین آسیب به آن میتواند خسارت های جبران ناپذیر زیادی بر جای بگذارد. نصب کردن این قطعه نیازمند یکسری تجهیزاتی است که باید حتما به همراه داشته باشید. از جمله آنها کیس، یک پردازنده ی مرکزی (CPU) و یک مجموعهی کامل از پیچ گوشتی های مورد نیاز است. پیش از آنکه اقدام به نصب مادربرد نمایید باید ببینید که آیا CPU موردنظر با مادربورد سازگار است یا خیر. همچینن بررسی کنید که اندازۀ کیس مناسب مادربرد باشد.
بررسی پنل محافظ اصلی ورودی/خروجی نصب مادربرد
ابتدا برای نصب مادربرد باید پَنِل اصلی محافظ ورودی/خروجی موجود در جعبۀ این قطعه را بررسی کنید. درواقع باید ببینید که آیا سوکت های پورت ورودی/خروجی با Motherboard سازگار میباشند یا خیر. مادربوردهایی که طرفدار بیشتری در بازار دارند، معمولا مانند یک بازی کامپیوتری کامل یا پورت های صدای کامل ویژگی های جدیدی دارند. بنابر این احتمال اینکه پنل محافظ ورودی/خروجی داخل جعبهی مادربورد با سوکت های پورت ورودی/خروجی یکی نباشد، وجود دارد.
تنها این پنل موجود در جعبه است که میتواند مادربرد را در کیس ثابت نگه دارد. همچنین مطئمن شوید که هیچ فشاری به مادربرد و پنل محافظ ورودی/خروجی در جعبهی آن، وارد نمیشود. تنها در شرایطی فشار به آنها وارد میشود که یا در بیرون از جعبه باشند و یا به طور صحیح در جعبه قرار نگرفته باشند.
پردازنده (CPU)
در گام دوم از فرایند نسب مادربرد، نوبت به نصب پردازنده (CPU) روی Motherboard میباشد. این فرایند بسیار ساده بودهاما با اینحال نیازمند دقت زیادی است چراکه پردازنده یک شیء خیلی حساس است. سوکت CPU را در مادربورد به راحتی میتوانید تشخیص دهید. معمولا در کنارش یک گیرهی پلاستیکی قرار دارد. بازوی پلاستیکی را بلند کرده و گیرۀ سوکت را باز کنید؛ این تمام کاریست که شما باید برای نصب پردازنده انجام دهید.
حال باید سلامت سیپییو را بررسی کنید. پردازندهی خوب دارای پین هایی میباشد که در زیر آن قرار گرفته است. اما معمولا یک گوشۀ آن پین ندارد که با یک نشانهی مثلثی شکل نشان داده شده است. CPU را با سوکتش جفت کنید و آن را به درستی روی سوکت قرار دهید. حال گیرهی پلاستیکی را برای قفل کردن CPU پایین آورید. لازم به ذکر است که پیش از این که Motherboard را روی کیس نصب کنید حتما پردازنده را جا بزنید بعد مادربرد را روی کیس متصل نمایید.
نصب مادربرد به کیس (Case)
مرحله آخر نسب و یا اتصال مادربرد بر روی کیس است. کیس ها توسط شرکت ها و برندهای مختلفی تولید میشوند. این اقلام معمولا پیچ هایی دارند که با مادربورد جور هستند. پایۀ Motherboard در کیس، به درستی با پَنِل ورودی/خروجی تنظیم و منطبق شده است. یکبار دیگر بعد از اینکه به درستی Motherboard را تنظیم کردید آنرا نصب نمایید. لازم به ذکر است که کیس دارای یک کلید پاور میباشد که برق را به تمام اجزاء گوناگون کامپیوتر میرساند.
مادربوردهای قدیمی شبیه ATX، معمولا یک کانکتور (بست) ۲۰ پین ATX دارند. اما انواع جدید این قطعه از کابل های هادی و برق 12 ولت استفاده میکنند. این مدل ها از اتصالات مخصوصی ساخته شدهاند که به مادربورد اجازه میدهد که از منبع تغذیه به درستی استفاده کند. علاوه بر آن، شما به یک کلید برای منبع تغذیه نیاز دارید که کانکتور اختصاصی آن معمولا با PW-SW نشان داده شده و روی مادربورد قرار دارد.
در آخر پاور را به مادربورد متصل کرده و وقتی که از درست کار کردن آن مطمئن شدید، پیچ های روی مادربورد را محکم ببندید تا در جای خودش ثابت شود. دقت داشته باشید که پیش از اینکه Motherboard را روی کیس محکم نمایید از عملکرد صحیح آن مطمئن شوید.
منتاژ و نصب کردن تمامی قطعات بر روی کیس کار دشواری نیست و فقط باید دقت عمل و تمرکز داشته باشید. دقت کنید که کابل های پاور و داده (DATA) را در جاهای خودشان نصب کنید.