تاچ پد لپ تاپ از جمله اصلیترین قسمت های این دستگاه میباشد که با استفاده از آن میتوان با لپتاپ کار کرد. یکی از اصلیترین تفاوت های ظاهری میان لپتاپ و کامپیوتر، وجود همین قسمت است. تاچ پد همان عملکرد موس در کامپیوتر را دارد اما با این تفاوت که بصورت لمسی کار میکند. همانطور که میدانید، تکنولوژی های لمسی بسیار حساس بوده و درصورت عدم نگهداری و عملکرد صحیح با آنها، دچار مشکل میشوند.
از کار افتادن تاچ پد یکی از اتفاقات رایجی است که صاحبان لپتاپ ممکن است با آن روبرو شوند. در این حالت تاچ پد دیگر کار عملکرد نداشته و تا حدی کار کردن با لپ تاپ نیز با مشکل روبرو میشود. دلایل مختلفی برای این اتفاق وجود دارد که برای هرکدام راهکارهایی نیز در نظر گرفته شده است. در ادامه به بررسی مشکلات کار نکردن تاچ پد و چگونگی برطرف کردن آن میپردازیم:
فهرست مطالب
1. کار نرکدن تاچ پد لپ تاپ با قدیمی یا حذف شدن درایور
از جمله دلایل رایج کار نکردن تاچ پد لپ تاپ، قدیمی یا حذف شدن درایور این دستگاه میباشد. در نتیجه برای برطرف کردن این مشکل باید سیستمتان را بروزرسانی کرده و مجددا درایو پد لمسی را نصب نمایید. ابتدا روش بروز رسانی را امتحان کنید اگر مشکل برطرف نشد، مراحل حذف درایور را هم پشت سر بگذارید.
به روز رسانی درایور:
- روی This PC راست کلیک کرده و گزینه manage را انتخاب کنید.
- در لیست سمت چپ نمایش داده شده روی Device Manager کلیک نمایید.
- در میان گزینه های پنجره میانی Human Interface Devices یا Mice and other pointing devices را از طریق فلش کناری باز کرده و روی نام درایور تاچ پد خود راست کلیک کنید.
- در آخر گزینۀ Update Driver را انتخاب نمایید.
حذف درایور touchpad:
- ابتدا روی This PC راست کلیک کرده و پس از آن manage را انتخاب کنید.
- در لیست سمت چپ، پنجره گزینۀ Device Manager را انتخاب نمایید.
- در پنجرۀ میانی روی فش کنار Human Interface Devices یا Mice and other pointing devices کلیک کنید.
- نام درایور تاچ پد خود را پیدا کرده و روی آن راست کلیک کنید.
- گزینۀ Uninstall device و سپس Uninstall را انتخاب نمایید.
- در آخر لپتاپ خود را یکبار ریست کرده تا ویندوز به صورت خودکار دوباره درایور جدیدی نصب کند.
2. هنگ کردن لپ تاپ
از دیگر مشکلات کار نکردن تاچ پد لپ تاپ، هنگ کردن این سیستم است. این مشکل معمولاً با ریست کردن دستگاه برطرف میشود. قبل از این کار میتوانید برای اطمینان بیشتر اگر سیستم عامل لپتاپتان ویندوز است به صورت همزمان کلیدهای Ctrl + Alt + Delete را روی صفحه کلید فشار دهید و اگر مک دارید، میتوانید Cmd + Space را به صورت همزمان بگیرید. در صورتی که در هرکدام از سیستم های نام برده شده اگر Spotlight باز شد، از هنگ نبودن سیستم خود مطمئن شوید.
اگر لپتاپتان درمقابل فشار دادن این دکمه ها هیچ واکنشی نشان داد یا متوجه شدید سیستم داغ شده است، چند دقیقه صبر کنید تا شاید به صورت خودکار لپ تاپ از حالت فریز خارج شود. در آخر اگر بعد از این مدت همچنان سیستم در حالت هنگ بود، باید دکمه پاور را چند ثانیه فشار داده تا سیستم خاموش شود. سپس بعد از چند دقیقه دوباره آن را روشن کنید.
3. فشار دادن دکمه های مخصوص تاچ پد روی صفحه کلید
در بیشتر صفحه کلید لپتاپ ها، دکمه هایی وجود دارد که با فشار دادن آنها ممکن است تاچ پد لپ تاپ فعالسازی و یا غیرفعالسازی شود. ممکن است شما در حین کار کردن با لپتاپ بدون آنکه حواستان باشد، این دکمه ها را فشار داده باشید. در برندهای مختلف لپتاپ، کلیدهایی که برای این منظور تعبیه شدهاند متفاوت هستند. برای مثال فشردن هم زمان دکمۀ Fn+F3 در لپتاپ دل و دکمه های Fn+F8 در لپتاپ لنوو باعث از کار افتادن touchpad میشوند.
به طور کلی در بیشتر برندهای لپتاپ، فشردن همرمان دکمۀ Fn با یکی از دکمه F1 تا F12 باعث چنین تنظیمی میگردند که معمولاً روی این دکمه نماد مربعی شبیه تاچ پد لپتاپ نیز دیده میشود. اگر روی یکی از این دکمه ها، علامت تاچ پد وجود نداشت، شما مجبور هستید یک به یک دکمه ها را امتحان کنید.
4. مشکلات نرم افزاری
در برخی موارد وجود مشکلات نرم افزاری باعث عدم کار کردن تاچ پد لپ تاپ میشود. برای این منظور تنظیمات نرم افزاری ویندوزتان را بررسی کنید و ببینید که آیا صفحه لمسی لپتاپ فعال است یا خیر. مسیر رسیدن به این تنظیمات در ویندوز 10 و 11 اندکی با یکدیگر متفاوت هستند که به شرح زیر است:
- برای هر دو ویندوز ابتدا Setting را باز کنید. میتوانید دکمه های Win و I را نیز به صورت همزمان فشار دهید.
- برای ویندوز 10 گزینۀ Devices و در ویندوز 11 Bluetooth & Devices را انتخاب نمایید.
- در صفحه باز شده در قسمت چپ پنجره گزینۀ Touchpad را انتخاب کنید. این گزینه در ویندوز 11 در سمت راست قرار دارد.
- پس از انتخاب Touchpad، دقت داشته باشید که در هر دو ویندوز، گزینۀ Touchpad روی حالت ON تنظیم شده باشد.
5. کار نکردن تاچ پد لپ تاپ با اتصال موس جانبی
در برخی لپ تاپ ها زمانی که ماوس به دستگاه متصل است، تاچ پد به طور خودکار عملکرد نخواهد داشت. برای برطرف کردن چنین مشکلی ابتدا سیستم خود را خاموش کرده و سپس سیم یا دانگل های تمام ماوس ها را جدا نمایید. برخی از ماوس ها نیز به صورت بلوتوثی و بدون نیاز به کابل، به لپتاپ متصل میشوند؛ قبل از خاموش کردن سیستم آن را قطع اتصال کنید. سپس لپ تاپ را روشن کرده و پس از آن دوباره Touchpad خود را امتحان کنید.
درصورتی که این مشکل برطرف شد برای آنکه مجدداً این اتفاق تکرار نشود و با وصل کردن موس های جانبی، همچنان تاچ پد کار، هر کدام از مسیرهای زیر را متناسب با ویندوزشان طی نمایید.
ویندوز 10:
- بخش Setting را باز کنید.
- وارد گزینۀ Devices و پس از آن touchpad شوید.
- حالا گزینۀ Leave touchpad on when a mouse is connected را تیک بزنید.
ویندوز 11:
- بخش Setting را باز کنید.
- گزینۀ Bluetooth & Devices را انتخاب نمایید.
- در سمت راست روی گزینۀ touchpad کلیک کنید.
- مجدداً در سمت راست و بالای صفحه روی فلشی که در کنار گزینۀ On دیده میشود، کلیک کرده تا این گزینه برای شما نمایش داده شود.
6. حذف درایو موس
از دیگر مواردی که باعث کار نکردن تاچ پد لپ تاپ میشود، درایو اتصال موس است. درواقع هنگامی که موس به لپتاپ متصل میشود ممکن است به صورت خودکار درایوری برای آن ایجاد گردد که با جدا کردن آن از روی سیستم نیز حذف نخواهد شد. در این حالت، لپ تاپ برای تشخیص درایور ماوس ها از درایور touchpad دچار مشکل میشود و در نتیجه صفحه لمسی کار نمیکند. برای برطرف کردن این مشکل مراحل زیر را سپری کنید:
- روی منوی استارت کلیک کرده و در نوار جستجو Device Manager را سرچ کرده و انتخاب نمایید.
- گزینۀ Mice and other pointing devices را از طریق فلش کناری آن باز نمایید.
- تک به تک روی تمام درایورهای ماوس کلیک راست کرده و گزینۀ Uninstall را انتخاب کنید. (در این میان درایور تاچ پد نیز وجود دارد، دقت داشته باشید که آنرا حذف ننمایید.)
- در آخر یکبار سیستم خود را ریاستارت کرده و دوباره تاچ پد خود را امتحان کنید.
7. فعال سازی تاچ پد از طریق تنظیمات موس
اگر تا به اینجای کار مشکلات و ترفندهایی که ذکر کردیم برای کار نکردن تاچ پد لپ تاپ کارساز نبود باید به سراغ تنظیمات پیشرفتهتری برویم. از جمله این تنظیمات، فعال کردن صفحه لمسی دستگاه از طریق تنظیمات موس است. برای این منظور مراحل زیر را طی کنید:
- با فشردن همزمان دکمههای WIN+I یا از طریق منوی استارت Settings را باز کنید.
- گزینۀ Devices و بعد از آن در سمت چپ، Mouse & Touchpad را انتخاب نمایید.
- در سمت راستِ صفحۀ باز شده روی Additional mouse options که در پایین صفحه قرار دارد، کلیک کنید. اگر این گزینه را مشاهده نمیکنید، پنجره تنظیمات را به صورت افقی بکشید. در نظر داشته باشید که در ویندوز 11 این گزینه در آخر لیست دیده میشود.
- در پنجرۀ شما باز شده، آخرین سربرگ (Device Settings, Synaptics، یا ELAN نام دارد و در سیستم های مختلف متفاوت است) را انتخاب کنید.
- در کادر زیر منوی Devices نام تاچ پد سیستم خود را مشاهده نمایید. اگر غیرفعال است، باید روی گزینۀ Enable در پایین انتخاب کنید تا فعال شود.
- در آخر پس از انتخاب OK سیستم خود را دوباره راه اندازی کنید.
8. کار نکردن تاچ پد لپ تاپ در پی تغییرات در تنظیمات بایوس
تغییر در تنظیمات بایوس سیستم میتواند باعث کار نکردن تاچ پد لپ تاپ شود. برای آنکه مطمئن شوید آیا این مشکل از تنظیمات بایوس بوجود آمده یا خیر باید سیستم خود را روی حالت بایوس راه اندازی کنید. برای این منظور ابتدا باید لپ تاپ را ریست کرده و قبل از بالا آمدن ویندوز دکمههای F2 یا F8 یا Del (باتوجه به مدل لپتاپ) را فشار دهید تا صفحه تنظیمات بایوس برای شما باز شود.
پس از باز شدن صفحه تنظیمات به قسمت Advanced مراجعه کرده و در این قسمت گزینۀ Touchpad یا Internal Pointing Device Trackpad یا منوی شبیه را پیدا نمایید. حال در این بخش فعال یا غیرفعال بودن تاچ پد را بررسی نمایید و اگر غیرفعال بود، آن را Enabled کنید. در آخر نیز هم تنظیمات را ذخیره کرده و هم لپتاپ را از حالت بایوس خارج کنید.